Het eerste Symposium “Hardlopen voor vrouwen met borstkanker” is met succes gehouden op 9 juni 2017. De avond was bedoeld voor patiënten, partners, oncologen en oncologisch verpleegkundigen/fysiotherapeuten. Een samenvatting van de avond vind je hieronder.

Wil je in jouw omgeving ook een symposium neem dan contact op met rcvryrun@gmail.com

 

Symposium ‘hardlopen voor vrouwen met borstkanker’

Vrijdag 9 juni 2017 was het eerste hardloopsymposium voor vrouwen met borstkanker.  Wetenschappelijke presentaties werden afgewisseld met een korte hardloop clinic en de verhalen van ervaringsdeskundigen.  De belangrijkste boodschap was dat bewegen moet en hardlopen mag, waarbij de grenzen niet overschreden moeten worden.

 

De avond werd afgetrapt door Prashant Komdeur, sportarts bij Sport Medisch Centrum Papendal. Komdeur heeft ervaring met het begeleiden van oncologie patiënten. In zijn presentatie laat hij zien dat zowel kracht- als conditietraining van belang zijn in de aanloop naar de oncologische behandelingen, tijdens de behandelingen en in de periode erna. Met name de chemotherapie heeft grote invloed op de daling in conditie en kracht. De omgeving van de patiënt legt vaak nadruk op ‘rustig aan doen/keep calm’, terwijl sport geen negatieve invloed heeft op de behandeling. Met behulp van inspanningstesten kan de belastbaarheid van de patiënt worden gemeten en kan op basis hiervan de training worden opgebouwd. Komdeur gaat hierbij uit van METs, de metabole equivalent van inspanning. Zijn boodschap is “Keep calm and exercise frequently.”

 

Verpleegkundig onderzoeker Medische Oncologie bij het Radboudumc, dr Marlies Peters, begin met de  richtlijn oncologische revalidatie. Hierin staat dat fysieke activiteiten een onderdeel moeten zijn in alle fasen van de revalidatie; diagnose, behandeling en nazorg. Uit onderzoek is gebleken dat patiënten die tijdens de behandeling een actief revalidatieprogramma kregen aangeboden betere uitkomsten hadden t.a.v. conditie, spierkracht en vermoeidheid. Helaas was dit effect tijdelijk, omdat de patiënten dit thuis geen vervolg gaven. Een belangrijk effect van bewegen/sporten is dat patiënten die actief blijven tijdens de behandelingen vaker de gehele behandelperiode kunnen afmaken. Dit komt deels doordat bijwerkingen van de behandeling, zoals braken, minder zijn bij actieve patiënten. Een bijkomend voordeel van bewegen is dat er minder afname is van de botdichtheid. Daarnaast geeft sporten de patiënten een gevoel van empowerment, in tegenstelling tot het passief moeten ondergaan van de operaties, radio- en chemotherapie. Als laatste voordeel wordt het sneller terugkeren op de werkvloer genoemd, waarbij ook nog eens meer uren gewerkt kan worden.

 

 

De pauze werd benut om het hoofd leeg te maken door middel van een korte training verzorgd door RCVRY RUN. Zowel krachtoefeningen als hardlopen rond de anaerobe drempel stonden hierbij centraal. Het is belangrijk dat de patiënten hun belastbaarheid leren kennen en zo hun belasting kunnen aanpassen. Aangezien de meeste deelnemers gepassioneerde hardloopsters zijn is overbelasting de valkuil. Het blijkt moeilijk om te aanvaarden dat het beweeg/hardloop-niveau gedaald is door de behandelingen. Door dit te onderkennen kan er effectiever worden getraind.

 

Dominique Schretlen, oedeemtherapeut en fysiotherapeut in de oncologie bij Fysiotherapie Malden•Molenhoek heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van oncologie patiënten. Ze maakt duidelijk dat het vaak moeilijk is te voorspellen wie last van lymfoedeem zal krijgen. Lymfe-oedeem is een stagnatie van het lymfevocht. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals het operatief verwijderen van één of meerdere lymfeklieren, verklevingen van weefsel door een litteken of verdikking van de huid na radiotherapie. Bij stagnatie in de lymfecirculatie heeft de patiënt zelf mogelijkheden om deze te beïnvloeden; bewegen, belemmeringen in de lymfecirculatie voorkomen, goede diepe ademhaling en stressfactoren weghalen. Vandaar ook de term tensegrity als uitdrukking voor de “drie dimensionaliteit” van weefsel en de weefselcirculatie.

De avond werd afgesloten met een interview van drie (ex) borstkanker patiënten, waarbij Barbara Kerkhof het forum leidde. Duidelijk werd hoe moeilijk het soms was geweest om van de bank af te komen en toch weer in beweging te komen. Alle drie de dames geven aan dat hardlopen een belangrijke factor is (geweest) in de revalidatie en ze het gevoel gaf even geen patiënt te zijn en controle te hebben op hun lichaam. Wat een inspiratievolle dames.

 

 

 

Share
Share